Kronen theoretische informatie
Als een tand of kies beschadigd, afgebroken of verkleurd is kan er worden gekozen voor een kroon. Een kroon is een kapje dat over het afgeslepen deel van de tand of kies past. Een kroon kan nodig zijn als de tand of kies een grote vulling bevat en deze geen houvast meer bied voor een nieuwe vulling en dus te zwak is. Als een tand of kies erg verkleurd is kan er ook worden gekozen voor een kroon om het uiterlijk te verbeteren.

Verschillende soorten kronen
Er zijn verschillende soorten kronen. In het verleden werden de kronen altijd van goud gemaakt, tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor diverse metalen, vaak in combinatie met porselein. Ook geheel keramische (porseleinachtige) kronen worden regelmatig toegepast.
Voor- en nadelen van kronen
Voordelen van een gouden kroon zijn dat er vrijwel geen overgevoeligheid voor komt bij gouden kronen. Ook veroorzaakt goud geen schade aan de tegenoverliggende kies. Nadelen van een gouden kroon zijn dat de kronen erg duur zijn, ook worden de kronen vaak als lelijk beschouwd.
Voordelen van een metaal-porseleinen kroon is dat het een stuk goedkoper is dan een gouden kroon. Ook is het mooier omdat het er natuurlijker uit ziet. Nadelen van een metaal-porseleinen kroon zijn dat er overgevoeligheid voor het materiaal kan optreden dit komt door het materiaal dat nikkel bevat. Metaal-porselein kronen hebben ook geen doorschijning daardoor valt het vaak op dat de tand of kies niet echt is.
Voordelen van vol keramische kronen zijn dat het erg natuurlijk is en het ook een doorschijning heeft. Nadelen van vol keramische is dat het minder sterk is dat metalen- of gouden kronen
Verloop kroon preparatie
De tandarts of assistente maakt een voorafdruk van de situatie in de mond zoals het er vooraf uit ziet dit wordt gedaan zodat er een noodkroon gemaakt kan worden (indien nodig). Vervolgend zal de tandarts kijken naar de kleur en zal dan het gebitselement omslijpen totdat er een stompje overblijft. Hierna gaat de tandarts de beet bepalen. dit wordt gedaan door een stukje was waar op dichtgebeten moet worden. Daardoor kan de tandtechnieker zien hoe hoog de kroon moet worden. Op het stompje wordt de kroon bevestigd. Als het gebitselement omslepen is wordt er een afdruk gemaakt van de situatie met het stompje. Deze afdruk wordt doorgestuurd naar de tandtechnieker. De tandtechnieker maakt vervolgens aan de hand van de afdruk een kroon.
Verloop kroon plaatsen
Wanneer de kroon klaar is wordt deze terug gestuurd naar de tandartsenpraktijk en kan de patiënt de kroon komen laten plaatsen. Wanneer er een noodkroon aanwezig is wordt deze er eerst afgehaald en het element wordt schoon gemaakt. Wanneer het element schoon is wordt de kroon gepast. Zit de kroon goed kan deze wordt vastgezet.
Begrippen
Allergie : overgevoeligheid
Bevel: afschuining van de cervicale rand van der preparatie.
Chamfer: cervicale preparatierand die in een boogvorm uitloopt
Conisch: schuin (taps) toelopend
Metaallegering: mengsel van 2 of meer metalen
Mp-kroon: metaal/porseleinkroon. de onderlaag van de kroon is van metaal, daar overheen wordt porselein gebakken.
Outline: de (cervicale) rand van de kroonpreparatie
Rebasen: het aan de binnenzijde opvullen met kunsthars bijvoorbeeld van een noodkroon of prothese.
Vita kleuren: Duits kleurensysteem dat veel gebruikt wordt om de kleur van een gebitselement te bepalen.
Voorafdruk: afdruk (bijvoorbeeld van putty) die gemaakt wordt voordat met het prepareren wordt gestart.
Bronnen: https://tandartsopmaat.nl/specialismen/kronen-en-bruggen
boek conserverende tandheelkunde
Maak jouw eigen website met JouwWeb